Luty 2020

Cabernet Sauvignon,
USA

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Aromaty dojrzałych, muskanych słońcem Kalifornii czarnych porzeczek, czereśni i śliwek, przeplatają się z nutą dymną pochodzącą ze starzenia w amerykańskich i francuskich dębowych beczkach. Ciężkie, złożone wino o wyrazistej, krągłej taninie a jednocześnie dobrze zaznaczonej soczystej kwasowości będącej wynikiem położenia winnic w dolinach Aleksander i Dry Creek, które są pod wpływem chłodnego prądu znad Pacyfiku. Długi finisz pozostawiający przyjemny posmak jeżyn, goździków i czekolady zapada w pamięć degustujących, wzniecając marzenia o słonecznym lecie i kalifornijskich podróżach.

Opis regionu i producenta

Hrabstwo Sonoma w Kalifornii jest jednym z najważniejszych obszarów uprawy winorośli w całych Stanach Zjednoczonych z historią sięgającą lat 50. XIX wieku. Poza nieuniknioną przerwą związaną z prohibicją, uprawa i produkcja wina trwa tu niezmiennie i rozwija się z każdym rokiem. Pod względem upraw hrabstwo Sonoma jest podzielone na trzy odrębne podobszary: Sonoma Valley (dolina), Northern Sonoma (północ) i Sonoma Coast (wybrzeże). Każdy z nich ma swój własny tytuł AVA i obejmuje kilka sub-AVA w swoich granicach (AVA = American Viticultural Area, czyli wyznaczony region uprawy winorośli w USA, wyróżniający się lokalnymi cechami geograficznymi).

Założyciel firmy, Louis M Martini swoje winiarskie wykształcenie zdobył we Włoszech. Po przybyciu do Stanów w 1922 roku skoncentrował się na produkcji wina mszalnego oczekując na zakończenie okresu prohibicji. Marka do dziś kojarzona z jednymi z najlepszych win z Kaliforni, konkurującymi śmiało z winami z Bordeaux.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Cabernet Sauvignon

Producent

Louis M. Martini

Kraj

USA

Region

Sonoma County

Rocznik

2015

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

16 miesięcy w mieszance amerykańskiego i francuskiego dębu

Parowanie z jedzeniem

Świetny do steka i innych dań na bazie wołowiny.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Głęboki i bardzo intensywny rubin.
Ikona nosa
Ciemne owoce (porzeczka, jagoda, śliwka), czarna herbata i kakao. Nuty słodko-gorzkiej czekolady, karmelu, wanilii i toffi.
Ikona ust
Świetnie zbalansowany smak, z dużą owocowością, ale też aromatami beczkowymi. Wyczuwalne smaki czarnej porzeczki, jagody, śliwki, lukrecji oraz wyraźne nuty wanilii i dębu.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots