Torre Zambra Montepulciano d'Abruzzo,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino zachwyca rubinowoczerwonym kolorem z delikatnymi, purpurowymi refleksami. Czysty aromat odsłania wyraziste nuty jagodowych owoców i dżemu, wzbogacone subtelnymi akcentami fiołków oraz delikatnie gorzką lukrecją w zakończeniu. Na podniebieniu jest elastyczne, ciepłe i harmonijnie zbalansowane – pełne jędrności i przyjemnie długotrwałe. Winogrona są ręcznie zbierane w pierwszej dekadzie października. Dzięki przedłużonej maceracji na skórkach wino nabiera wyjątkowo głębokiego koloru. Fermentacja przebiega w stalowych kadziach przy kontrolowanej temperaturze 28–30°C. Następnie wino dojrzewa przez rok w betonowych kadziach i przez kolejne trzy miesiące w butelce, co nadaje mu wyjątkową strukturę i głębię.
Opis regionu i producenta
Abruzja znajduje się w centralnej części Włoch, na wschodnim wybrzeżu, od zachodu graniczy z Lacjum, od północy z Marche, od południa z Molise. Mieszkańcy tego górzystego regionu, leżącego nad Morzem Adriatyckim słyną z zamiłowania do obfitych posiłków. Najlepszym świadectwem tego niepohamowania w jedzeniu była la panarda - posiłek, składający się z 30 do 40 potraw, spożywany podczas całego dnia, swego rodzaju ekstrawagancja, która obecnie wyszła już z mody.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Bardzo uniwersalne wino do picia na co dzień. Dojrzewające wędliny, pieczenie i gulasze oraz lasagne i zapiekanki to tylko kilka udanych połączeń.