Marqués de Riscal Organic Sauvignon,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Jasnożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Bardzo złożony nos z aromatami cytrusów, świeżej trawy i mineralną nutą. W ustach owoce cytrusowe, melon i ananas. Wino świeże, aromatyczne o czystym, długim finiszu. Na podniebieniu Organic Sauvignon jest orzeźwiające i dobrze zbalansowane, z żywą kwasowością, która podkreśla owocowy profil i dodaje winu elegancji. Przyjemna trwałość w ustach sprawia, że pozostaje świeże i intrygujące aż do ostatniego łyka. Wino jest w pełni organiczne. Idealnie pasujedo potraw takich jak dorada w soli czy krewetki z czosnkiem. Podawać mocno schłodzone.
Opis regionu i producenta
Rueda to mały region winiarski na południowy-zachód od Valladolid (region Kastylia Leon) o obszarze ponad 6000 hektarów. Na tej powierzchni zarejestrowanych jest aż 1320 gospodarstw uprawiających winorośl oraz 32 bodegi (2003 rok). Nazwę swą bierze od miejscowości Rueda.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe jako aperitif, pasuje również do dań z owocami morza i makaronów z białym sosem.