Chateau Lalene Bordeaux Superieur,
Francja
Recenzja Sommeliera
Wino urzeka intensywnym, rubinowym kolorem, który od razu przyciąga wzrok swoją głębią i elegancją. W aromacie dominują soczyste, owocowe nuty, wśród których wyraźnie wyczuwalne są jeżyny, truskawki oraz czarne porzeczki, nadające mu świeżości i intensywności. W tle pojawiają się subtelne, eleganckie akcenty dębu, które nadają kompozycji bardziej wyrafinowany charakter i uzupełniają bukiet o korzenne przyprawy – delikatne nuty pieprzu i goździków. Na podniebieniu wino to zachwyca łagodnością i pełnią smaku. Charakteryzuje się dobrą strukturą, która podkreśla jego złożoność i przyjemną głębię. Wysoka, lecz dobrze zrównoważona kwasowość nadaje winu świeżości, a delikatna taniczność sprawia, że jest ono aksamitne i przyjemnie długotrwałe. Wino rozwija się w finiszu, odsłaniając delikatne nuty wanilii oraz cynamonu, które subtelnie podkreślają jego elegancję i nadają harmonijne zakończenie, długo pozostające na podniebieniu.
Opis regionu i producenta
Bordeaux jest drugim, po Langwedocji, największym regionem we Francji, który zajmuje ok. 120 tys. ha. Historia upraw sięga czasów rzymskich. Dominującymi szczepami, które są uprawiane, są Cabernet Sauvignon i Merlot (wykorzystany w tym winie). Produkuje się tam jedne z najlepszych czerwonych win na świecie (z białych np. Sauternes lub Barsac), z bardzo dużym potencjałem starzenia. Klimat jest oceaniczny, ale potrzebne roślinom opady, które są niesione znad Atlantyku, bywają czasami zbyt obfite i mogą powodować rozwój pleśni, która niszczy uprawy. Gleby w regionie są zróżnicowane - pozwala to wininarzom na pokazanie lokalnego terroir każdej winnicy i działki.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Warto podać do dzikiego ptactwa, polędwicy wołowej i innych czerwonych mięs oraz półtwardych serów.