Maciej Łyko
Zainteresowanie winem rozpoczęło się u niego w młodym wieku. Karierę zawodową rozpoczął u jednego z wiodących polskich importerów - Mielżyński Wines and Spirits w Poznaniu, gdzie pracował przez sześć lat jako kierownik sklepu. W międzyczasie zdał egzamin Advanced Wine Spirits Education Trust, który pomógł mu podjąć decyzję o przeprowadzce do Londynu. W Wielkiej Brytanii Maciej pracował w wyróżnionych gwiazdką przewodnika Michelin restauracjach, takich jak Maze by Gordon Ramsay (jako sommelier) czy Launceston Place Restaurant (jako head sommelier). W 2017 roku zdał egzamin Advanced Court of Master Sommeliers, a w 2019 został Mistrzem Polski Sommelierów. W styczniu, po 7 latach pobytu w Londynie, Maciej wrócił do Polski i objął pozycję head sommelier w warszawskiej restauracji Forty.
Od Autora
Pracując nad selekcją dla Wine me starałem się wyszukiwać wina unikatowe, oryginalne, nietypowe - nierzadko od mniejszych winiarzy. Chcę tutaj pokazać wyjątkowość mniej znanych szczepów i lokalnych terroir, a jednocześnie przekonać do upraw ekologicznych, a w niektórych przypadkach nawet biodynamicznych! Mam nadzieję, że taka wędrówka po nieznanych obszarach winiarskiego świata przypadnie Państwu do gustu!
-
Dwa wina wybrane przez eksperta miesiąca
-
Notka sommelierska i opis wina przez eksperta
-
Informacja na temat parowania z jedzeniem
W zestawie taniej - zapłać mniej niż zakup 2 pojedyńczych butelek
Anuluj w każdym momencie