Cable Car Cabernet Sauvignon,
USA
Recenzja Sommeliera
Wino Cable Car powstała z fascynacji legendarnymi tramwajami San Francisco – symbolem odwagi i innowacji. Dziś pod tą nazwą kryje się winiarski projekt, który zaprasza gości na enoturystyczne przejażdżki po Napa i Sonoma historycznymi wagonami, a w butelce oddaje bezpretensjonalny, kalifornijski hedonizm. Rubinowa, półprzejrzysta szata sygnalizuje lekkie, owocowe oblicze Cabernet z cieplejszych rejonów Kalifornii. W aromacie dominują dojrzałe jagody, czereśnie i kompot z jeżyn, którym towarzyszy kremowy akcent wanilii i muśnięcie cynamonu. W ustach wino jest półwytrawne, miękkie i okrągłe – soczysta, czerwono-czarna owocowość spaja się z gładką taniną i łagodną kwasowością, tworząc aksamitną teksturę. Finisz podszyty jest pikantną nutą goździka oraz odrobiną dymku, co dodaje całości wdzięku bez przytłaczania podniebienia. To rasowy „crowd-pleaser” w wersji easy-drinking: przyjazny, ale wciąż charakterystyczny.
Opis regionu i producenta
Kalifornia jest jednym z najprężniej działających regionów winiarskich na świecie. Licząc ilość wyprodukowanego wina, Kalifornia jest czwartym producentem świata(wyprzedzając choćby Niemcy czy Portugalię). W Kalifornii produkuje się najwyższej klasy wina, zwłaszcza z takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, ale również kupaż rodański(Grenache, Syrah, Mourvedre).

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Burger z cheddarem i karmelizowaną cebulką, żeberka BBQ, pizza pepperoni z pikatnym salami czy deska półtwardych serów.