Gasper Palamida,
Słowenia
Recenzja Sommeliera
Palamida to klasyczny Bordeaux blend lecz tym razem w słoweńskiej odsłonie. Trzy świetne odmiany. Siłę reprezentuje Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc jest lżejszy i oferuje delikatne i pieprzne nuty, a Merlot zapewnia miękkość i ponadczasową elegancję. Leżakowanie odbywa się w dużych, 600-litrowych beczkach, co pozwala winu rozwinąć złożoność, jednocześnie nie maskując świeżej owocowości. Piękny i głęboki rubinowy kolor. W nosie intensywne aromaty leśnych owoców, czarnej porzeczki, suszonej śliwki, pieprzu i korzennych przypraw. W ustach wino jest wytrawne z krzepką kwasowością, dobrze zbalansowane, z przyjemną strukturą i długim finiszem.
Opis regionu i producenta
Goriška Brda to obszar łagodnych i malowniczych wzgórz ciągnący się wzdłuż granicy słoweńsko-włoskiej. Na tym terenie znajduje się około 1000 hektarów winnic należących do 400 rodzin. Region jest podzielony między Włochy a Słowenię. Po stronie włoskiej nosi nazwę Collio. Słynie z uprawy, między innymi, lokalnej specjalności – rebuli, znanej we Włoszech pod nazwą Ribolla Gialla. Uważany jest za jeden z najbardziej jakościowych regionów Słowenii.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Spróbuj Palamidy z pieczoną kaczką, szarpaną wołowiną lub frytkami z pieczonej dyni Hokkaido.