Primitivo Appasito Masso Antico,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Myśląc o Włoszech nierzadko myślimy o Primitivo. Primitivo, jak sama nazwa mówi (“primo” - wł. pierwszy), jest szczepem dojrzewającym szybko, jako jedna z pierwszych odmian w regionie. Wino jest intensywne w aromaty ciemnych owoców, takich jak jagody, dojrzałe śliwki oraz suszone owoce. Dodatkowe warstwy aromatyczne to nuty beczkowe (wanilia, skóra) oraz eukaliptus. W smaku zauważalna jest nuta konfitur na podniebieniu. Wino jest gładkie i dobrze zbalansowane. Najlepiej degustować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dojrzałe sery, burgery, sosy na bazie pomidorów (najlepiej ze słodkimi akcentami), czekolada.