Othonis Negroamaro Salento,
Włochy

Wino o pięknej ciemnoczerwonej barwie, z refleksami fioletu. Wyczuwalne aromaty owocowe porzeczek i śliwek, z ziołowymi akcentami. Na podniebieniu długi, intensywny posmak. Stanowi doskonały dodatek do wołowiny, jagnięciny oraz makaronów. Zawartość alkoholu 16%.

Opis regionu i producenta

Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.

88zł
Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Negroamaro

Producent

Campagnola

Kraj

Włochy

Region

Apulia, IGT Salento

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

16%

Beczka

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots