Othonis Negroamaro Salento,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino o pięknej ciemnoczerwonej barwie, z refleksami fioletu. Wyczuwalne aromaty owocowe porzeczek i śliwek, z ziołowymi akcentami. Na podniebieniu długi, intensywny posmak. Stanowi doskonały dodatek do wołowiny, jagnięciny oraz makaronów. Zawartość alkoholu 16%.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.
