Pere Ventura Cava Primer Reserva,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino musujące o lśniącej, słomkowożółtej barwie i zielono-złotych refleksach pobudzanych energicznymi koralami bąbelków. Na nosie młode, o delikatnym wiosennym aromacie pełnym świeżości owoców cytrusowych, nutami migdałów i tostowych. W smaku bardzo wytrawne, eleganckie, zrównoważone i świeże.
Owoce, które zostały wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic położonych w Dolnym oraz Centralnym Penedes, uprawianych w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Winnice te charakteryzują się ubogimi, głębokimi i dobrze zdrenowanymi glebami oraz położeniem na wysokości 250 metrów n.p.m. Zebrane winogrona są odszypułkowane i wyselekcjonowane, a następnie schłodzone do około 14-15⁰C przed miękkim prasowaniem. Po tym procesie moszcz winny każdej z trzech odmian poddany jest oddzielnej fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 16-18⁰C. Po fermentacji wina są ze sobą mieszane i umieszczane w butelkach w celu drugiej fermentacji zgodnie z metodą szampańską. Wina leżakują od 15 do 18 miesięcy na naturalnym osadzie w podziemnych piwnicach winiarni.
Opis regionu i producenta
Mając na myśli “Katalonia”, mówimy Barcelona. I fakt, ale prócz bezdyskusyjnie wielkich i wspaniałych walorów historyczno- turystycznych, region jest miejscem produkcji jednych z najlepszych win musujących świata, które cechują się na dodatek doskonałą relacją jakości do ceny. Kataloński region uprawy winorośli Penedes jest bezdyskusyjną stolicą wina musującego produkowanego metodą tradycyjną, czyli hiszpańskiej Cavy. W języku katalońskim “cava” oznacza piwnicę.
