Domaine Wardy Beqaa Valley White,
Recenzja Sommeliera
W Libanie uprawa winorośli i produkcja wina znana była już w czasach starożytności. Niestety aż do lat 90. XX wieku branża winiarska pozostawała na poziomie lokalnym. Dziś zaobserwować można duży wzrost popularności zarówno winiarstwa w Libanie, jak i wina libańskiego na arenie międzynarodowej. To właśnie z Libanu pochodzi proponowane przez nas aromatyczne białe wino z nutami ananasa, guawy, białej brzoskwini, pigwy, skórki limonki i szczypty białego pieprzu. Mieszanka viognier i sauvignon daje średnio mocne wino o świetnej świeżości i owocowym finiszu. Etykieta z wielokrotnie nagradzanym projektem Tareka Atrissiego przedstawia inspirowany winoroślą centralny napis “Wardy” w pionowej arabskiej kaligrafii. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury około 10-12°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do sałatek ze świeżych warzyw i owoców, np. ze szpinakiem, gruszką i serem Camembert. Sprawdzi się także z daniami z delikatnym drobiem oraz miękkich serów (np. Brie).