Santos e Seixo Vinhas Velhas,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino urzeka głębokim rubinowym kolorem, który zapowiada intensywność doznań. Bukiet aromatyczny to harmonijne połączenie dojrzałych czerwonych owoców – takich jak wiśnie i maliny – z subtelnymi nutami zielonych warzyw, które dodają świeżości. Towarzyszy im delikatna owocowa słodycz, która otula nos przyjemnym ciepłem. W ustach wino jest aksamitne i eleganckie, o świetnie zbalansowanej kwasowości. Wyraźnie czuć siłę starych winorośli, co przekłada się na muskularny, lecz zaskakująco subtelny charakter. To wino o dużej koncentracji, niemal aksamitnie słodkawe, a jego finisz jest imponująco długi, pozostawiając wspomnienie owocowej głębi i nut przyprawowych. Winogrona pochodzą z najstarszych, kilkudziesięcioletnich krzewów, które oferują owoce o wyjątkowej koncentracji smaku.
Opis regionu i producenta
Regiony winiarskie regionu leżą nad rzeką Tejo, najdłuższą na Półwyspie Iberyjskim. Żyzne gleby aluwialne od dawna dostarczały miejscowej ludności rekordowych plonów owoców i warzyw, a wino również korzysta z bogactwa rzeki – nie tylko w Portugalii, ale także w środkowej Hiszpanii. Winorośl posadzona na niżej położonych terenach w pobliżu Tejo cieszy się naturalnym nawadnianiem, co może prowadzić do nadmiernych plonów. W związku z tym region zajmuje drugie miejsce pod względem całkowitej rocznej produkcji wina: duży procent tej produkcji wytwarzają spółdzielnie, a nie pojedyncze gospodarstwa.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Podawać do pieczeni, gulaszu czy dań z grilla, ale także do bogatych, strukturalnych makaronów z dziczyzną czy truflami oraz twardych serów.