Les Jamelles Rouge Ose,
Francja
Recenzja Sommeliera
Już sama, lśniąca rubinowa barwa zapowiada przygodę z „czerwonym rosé”. W nosie eksplozja świeżych malin, truskawek i grenadyny spotyka się z soczystą brzoskwinią, nektarynką i orzeźwiającym listkiem mięty. Na podniebieniu wino jest jednocześnie krągłe i chrupkie; fruktowe uderzenie malin i czerwonej porzeczki podbite jest lekką mineralną nerwowością, która ciągnie smak w długi, energetyczny finisz. Brak wyczuwalnych tanin i niska temperatura serwowania (10-12 °C) czynią Rouge Osé winem nieprzyzwoicie pijalnym – „glou-glou” w czystej postaci. Winogrona poddaje się 24–36-godzinnemu macerowaniu na zimno, by wydobyć świetlisty kolor bez ekstrakcji tanin. Fermentacja prowadzona jest jak przy winie białym/rosé – w niskiej temperaturze – a następnie wino dojrzewa 6 miesięcy na drobnym osadzie i trafia do butelek wiosną, zachowując maksymalną świeżość owocu. Spróbuj Rouge Osé w wersji „on the rocks” – dwie, trzy solidne kostki lodu podbiją chrupkość wina i wydobędą soczyste nuty czerwonych owoców w letnie popołudnie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne na piknik, kolację w ogrodzie, spotkaniez przyjaciółmi, ale też do lekkich potraw: sałatek, dań wegetariańskich, pizzy, tapas czy kuchni fusion.