Verdejo Vinedos Centenarios,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Verdejo to endemiczny hiszpański szczep uprawiany niemal wyłącznie w regionie Rueda. Cuatro Rayas Verdejo Vinedos Centenarios to wino ze starych, 80-letnich krzewów, których korzenie sięgają głęboko przechodząc przez kolejne warstwy gleby wpływając na kompleksowość i złożoność aromatów. Poczuj dojrzałe a nawet kandyzowane owoce i delikatne nuty białych kwiatów z typową dla odmiany ziołowością w tle. Dojrzewanie 5 miesięcy na osadziei częste mieszanie (battonage) wpłynęło na kremową strukturę. W ustach okrągłe i soczyste, oleiste, otulające podniebienie. Długie, przyjemne i trwałe. A zarazem czyste, mocarne i świeże, co znakomicie odzwierciedla charakterystykę szczepu verdejo.
Opis regionu i producenta
Rueda to mały region winiarski na południowy-zachód od Valladolid (region Kastylia Leon) o obszarze ponad 6000 hektarów. Na tej powierzchni zarejestrowanych jest aż 1320 gospodarstw uprawiających winorośl oraz 32 bodegi (2003 rok). Nazwę swą bierze od miejscowości Rueda.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetnie komponuje się z daniami z ryb lub wegetariańskimi np. kanapką z szarpanym seitanem.