Long Barn Zinfandel,
USA
Recenzja Sommeliera
Zinfandel, w skrócie nazywany “Zin”, to kalifornijski klasyk, którego po prostu nie można zignorować. Wyrazisty, soczysty i zdecydowanie charakterny! Charakterystyczne dla gron Zinfandela jest lekkie podsychanie jeszcze na krzewach w promieniach kalifornijskiego słońca. Wpływa to na ekstremalną koncetrację aromatów. Z kieliszka wybuchają aromaty malin i jagód, podkreślone nutami pieczonej figi i dżemu jeżynowego. Dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu to tutaj pewnik! Poczuj nuty słodkiej wanilii i dębu oraz melasy zrównoważone czarnym pieprzem, co tworzy jedwabisty, krągły finisz.
Opis regionu i producenta
Kalifornia jest jednym z najprężniej działających regionów winiarskich na świecie. Licząc ilość wyprodukowanego wina, Kalifornia jest czwartym producentem świata(wyprzedzając choćby Niemcy czy Portugalię). W Kalifornii produkuje się najwyższej klasy wina, zwłaszcza z takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, ale również kupaż rodański(Grenache, Syrah, Mourvedre).

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wino o tak solidnej budowie świetnie sprawdzi się w towarzystwie steka i bez problemu poradzi sobie z daniami z grilla.