El Risco Blanco,
Recenzja Sommeliera
Winogrona do produkcji tego wina pochodzą ze zrównoważonych upraw i są zbierane ręcznie. Tłoczenie całych kiści, bez odszypułkowania, wpływa na złożoność aromatów i charakter wina. Po zakończeniu fermentacji wino dojrzewa na osadzie przez 7 miesięcy, co nadaje mu kremowej struktury. Jasny cytrynowy kolor. Aromaty białych brzoskwini, skórki z grejpfruta z lekką ziołowością w tle. W ustach świeże i sprężyste, z wyraźną lecz dobrze wbudowaną w strukturę kwasowością, z przyjemnym kamiennym finiszem. Stare krzewy zapewniają dużą koncentrację i intensywność a wyjątkowość terroir, sprężystość i przyjemną słoność.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Do aromatycznego wina o mineralnym charakterze warto spróbować ryby pieczonej w soli w towarzystwie sałatki z cytrusowym dressingiem lub sałatki z fenkuła i czerwonej pomarańczy.