Escorihuela Gascón Malbec,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Jeśli młody hiszpański emigrant udaje się do Argentyny, to w krótkim czasie musi nastąpić (winiarski) sukces! Proponowane wino powstało ze szczepu malbec, który ma francuskie pochodzenie, ale to w Argentynie ukazuje swoje największe możliwości, w związku z czym stał się winną wizytówką tego kraju. Domieszka 2 innych szczepów (3% petit verdot oraz 2% cabernet franc) pozwala cieszyć się większą równowagą oraz złożonością wina, zachowując jednocześnie klasyczny styl malbeca. Nos uwodzi aromatami jeżyn, dojrzałej śliwki, fiołka oraz korzennymi przyprawami balsamiczno-owocowym tłem. Należy podać w temperaturze 17-19°C.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonale sprawdzi się podane do wszelkiego rodzaju mięs np. wołowiny i dziczyzny.