Bobal en Calma,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Bobal en Calma jest kolejną odsłoną szczepu bobal, który pomimo stosunkowo małej popularności zdobył uznanie subskrybentów Wine me. W kieliszku wyczuwalne są silne aromaty dojrzałych wiśni, czarnych owoców oraz nuty tytoniu pojawiającej się ze względu na proces dojrzewania wina w dębowych beczkach. Wino jest dobrze zbalansowane, z wyraźną kwasowością i lekko wygładzoną taniną. W ustach wyczuwalny jest smak śliwki z dodatkiem nut ziemistych i kakaowych Wino zdobyło uznanie krytyków na całym świecie oraz liczne nagrody, m.in. 91/100 w rankingach magazynu Dekanter i krytyka Jamesa Sucklinga. Najlepiej degustować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Region Utiel-Requena słynie z doskonałej jakości win, których produkcja jest jego motorem napędowym. Apelacja położona jest na płaskowyżu w okolicach Walencji, z dala od gorącego wybrzeża. W regionie działa ponad 100 winiarni docenianych na świecie. Klimat jest kontynentalny, z mroźnymi zimami i suchymi, upalnymi okresami letnimi. Uprawy winorośli w blisko 80% bazują na szczepie bobal, który uprawiany jest w regionie już od XV wieku. Najpopularniejszymi międzynarodowymi czerwonymi odmianami są cabernet sauvignon, merlot, syrah i petit verdot. Wśród białych odmian prym wiedzie natomiast szczep macabeo.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery o średniej intensywności, pasztety i foie gras, czerwone mięso, makaron na bazie sosu pomidorowego. Gorzka czekolada i czerwone dżemy np. z czerwonej porzeczki.