Meu Treixadura,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Treixadura należy do tych szczepów winorośli, które przedstawiają niebywałą jakość i elegancję, a niestety są albo mało znane, albo niedocenianie. Winorośl ta dojrzewa na glebach złożonych z piasku, żwiru i mułu z granitowym podłożem. W przypadku tego wina (100% szczepu treixadura) fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej, po której wino leżakuje na osadzie przez dwa miesiące. Wino charakteryzuje się niebywale eleganckim i złożonym “nosem” wypełnionym nutami białych owoców, skórką cytrusów i akcentem słodkich przypraw. Usta mają szerokie spektrum. Wino jest pięknie ułożone z wyraźnym ciałem i satysfakcjonującym finiszem. Zdobyło wiele medali, m.in. Gold Medal Mundus Vini, CM Bruxelles oraz 92 pkt Wine&Spirits. Idealne w temperaturze 8-10°C.
Opis regionu i producenta
Ribera del Duero jest to region leżący w Kastylii, w którym niezwykłą wagę przywiązuje się do starych winnic. Dawniej winorośl sadzono tu w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, na glebach mało urodzajnych. Winorośl poszukując pożywienia zakorzeniła się bardzo głęboko odnajdując kwarc, płyty wapienne i glinę. Taka historia oraz podłoże pozwalają uzyskać wina o niezwykłej intensywności aromatów, aczkolwiek potencjał win z RIbery del Duero został odkryty dopiero w latach 80-tych. O dziwo do tego czasu działały tam głównie spółdzielnie z masowa produkcją wina. Dobry drenaż gleb pozwala na produkcję win niezwykle intensywnych, stąd większość produkcji to wina czerwone, ze szczególnym upodobaniem szczepu tempranillo.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Najlepiej komponować z wszelkiego rodzaju rybami i owocami morza, a także białym mięsem.