Stellenrust Pinotage,
RPA
Recenzja Sommeliera
Szczep pinotage sięga swoją historią do 1925 r. i został opracowany przez prof. A.I. Perolda. Od tego czasu stał się niekwestionowaną wizytówka Republiki Południowej Afryki. W tym przypadku, otrzymaliśmy wino, które pokazuje nam pełną esencję szczepu - uderza nas bukietem czerwonych owoców, które przechodzą
niekiedy w ciemne dojrzałe owoce takie. Wyczuwalne są aromaty pikantnej jagody i śliwki. Wino pokazuje nuty morwy, jeżyny i śliwki, przeplatany karmelem i dymem drzewnym. Podniebienie jest typowo południowoafrykańskie: pełne, z doskonale zintegrowanymi taninami i długim finiszem. Najlepiej serwować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Wina południowoafrykańskie cieszą się coraz większą popularnością ze względu na imponująco dobrą jakość i przyjazność, dla smaku (elegancja i moc) i dla kieszeni (świetny stosunek jakości do ceny). Pierwsze winorośle zostały tu zasadzone już w XVII wieku przez holenderskich gubernatorów Cape Colony. W RPA obecnie wytwarzane są bardzo różnorodne stylistycznie wina - od oszałamiających czerwonych kupaży bordoskich (Cabernet Sauvignon, Merlot) przez pełne i kremowe chardonnay po rześkie i orzeźwiające sauvignon blanc.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem z dodatkiem warzyw, Tikka Masala i serami pleśniowymi.