Sassirossi Primitivo di Manduria,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Przed nami kolejna odsłona jednego z najpopularniejszych włoskich szczepów. Warto przypomnieć że primitivio to jeden z wiodących szczepów produkowany we Włoszech, a bazujące na nim wina odznaczają się gładkością i pełnią owocowu. Tym razem mamy do czynienia z intensywny rubinowy kolorem z żywymi fioletowymi refleksami. Przenikliwe aromaty tego wina przywołują na myśl soczyste dżemy owocowe, czarną porzeczkę, jeżynę, wiśnię, kakao i lukrecję. Na podniebieniu odkryjemy okrągłą, miękką i dobrze zrównoważoną paletę smaków. Wino, które pasuje idealnie do legendarnego włoskiego spaghetti Bolognese. Najlepiej degustować w temperaturze 14-16°C.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Polecane do posiłków kuchni włoskiej, grillowanego mięsa, ostrych gulaszy i czerwonego mięsa.