Geografico Chianti Classico DOCG,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Klasycznie Chianti z historycznej strefy upraw winorosli, zawsze wprowadza sympatyczny dreszczyk emocji. Choc, juz niedługo najwybitniejsze wina z regionu beda powstawały wyłacznie ze szczepu Sangiovese tu mamy jeszcze wino wzbogacone szczepem Canaiolo. Urzekajace aromaty lesnych jagód, nuta dymna, bogactwo przypraw. W ustach zywe, dobrze napiete. Klasycznie w owocowym charakterze z długim finiszem. Doskonały kompan letniego wieczoru pite solo lub w towarzystwie lekkich dan, przekasek. Najlepiej smakuje w temperaturze ok. 15°C.
Opis regionu i producenta
Toskania ze stolicą we Florencji, położona jest w środkowej części Włoch nad morzem Tyrreńskim. Areał upraw wynosi ok. 86 tys. ha. Najważniejszym szczepem winorośli czerwonej jest sangiovese, natomiast białymi, znaczącymi w regionie, są vernaccia, malvasia i trebbiano. Region jest również miejscem powstawiania Supertoskanów, win najwyższej jakości, od winiarzy, którzy wolą zrezygnować z apelacji kontrolowanego pochodzenia na rzecz większej swobody w tworzeniu swoich win.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pizza, makarony z warzywami, grillowane miesa.