Rocca Dei Mori Copertino,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Kto z nas nie lubi a przynajmniej nie zna pysznych win z Italii? Wina z winiarni Apollonio 1870 to winna opowiesc o ziemi i pasji, która zamknieta jest w kazdej ich butelce. Obecnie, winiarnia prowadzona przez czwarte pokolenie. Wino powstało ze szczepów Negroamaro (70%) oraz Montepulciano (30%). Dojrzewało w debowych beczkach, które bardzo przyjemnie zaokragliły i zmiekczyły nasz trunek. Wino ujmuje nas aromatem malin, czeresni, ciemnej jagody. W ustach wyraziste z przyjemna tanina.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery, przekaski z wędlin, wieprzowina z grilla, mięso wołowe.