San Marzano Talò Primitivo - Merlot,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Niestandardowy kupaż primitivo i merlot z południowych włoch pozwala cieszyć się aksamitną strukturą, dużą ilością owocu oraz niesamowitą “pijalnością”. Świetnie smakuje nawet bez jedzenia, może dać dużo przyjemności jako towarzysz niezobowiązujących spotkań z rodziną i znajomymi. Dzięki sześciu miesiącom we francuskim dębie wino stało się gładkie i wzbogaciło się o lekki i nienachalny aromat dębu. W nosie na pierwszym planie wyczuwamy czerwony owoc wzbogacony o nuty czekolady i cynamonu. Następnie do tej bazy dochodzą aromaty jagody, śliwki, maliny, balsamico, dębu i wanilii. Tak powstaje przyjemna i harmoniczna kompozycja z wysoką ilością słodyczy owocu z południa Włoch. Serwować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Solidne pierwsze dania, czerwone mięsa, twarde sery.