Foncalieu La Tannerie,
Recenzja Sommeliera
La Tannerie oznacza garbarnię i nawiązuje do położenia winnicy na zboczach wzgórz wokół idyllicznego miasteczka Carcasonne, które w XX wieku było znane z wielu garbarni. Ze zboczy roztacza się wspaniały widok na średniowieczne miasto Carcassonne. Gleba składa się z piasku i gliny z domieszką piaskowca. Winnica czerpie korzyści z dwóch klimatów: ciepłego i suchego klimatu śródziemnomorskiego oraz chłodniejszego klimatu atlantyckiego. Daje to winogronom optymalne warunki wzrostu i zapewnia dojrzałe i chłodne owoce. La Tannerie jest, od rocznika 2021, certyfikowane jako ekologiczne. Wino jest koloru ciemnoczerwonego z odcieniami fioletu. Wyczuwalny jest intensywny aromat ciemnych jagód, przypraw i pieprzu z nutami kwiatowymi i zwierzęcymi. Złożony i bogaty smak towarzyszący nosowi, świetna struktura i długo utrzymujące się w ustach owocowe odczucie. Najlepiej degustować w 16-18°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne z aromatycznymi daniami mięsnymi i pikantnymi gulaszami. Świetne z pieczonym kurczakiem, kaczką lub dziczyzną.