Tannat Reserva,
Urugwaj
Recenzja Sommeliera
Wino czerwone, wytrawne o ciemnym, głębokim, rubinowym kolorze. Olśniewa pełnią aromatów śliwek, malin, orzechów włoskich i przypraw korzennych. Gustowne i eleganckie w smaku, a jednocześnie potężne o nienachalnej kwasowości.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z Urugwaju, kraju wciąż mało kojarzonego z produkcją win i pozostającego w cieniu swojego światowej renomy sąsiada, Argentyny – zapewne ze względu na stosunkowo niewielki eksport win, które w większości trafiają na rynek lokalny. W kraju dominującym szczepem jest czerwony Tannat, znany także pod nazwą Harriaque, od nazwiska jego popularyzatora. Winorośli Tannat sadzi się w Urugwaju więcej niż w jakimkolwiek innym miejscu na świecie, nawet w jej pierwotnej ojczyźnie Madiran we Francji. Klimat obszaru jest umiarkowany, z ciepłymi latami i chłodnymi zimami, natomiast mrozy występują sporadycznie.
Proponowany Tannat Reserve to dzieło winnicy Bodega Garzón, położonej w nadmorskim departamencie Maldonado, zaledwie 2 godziny drogi od stolicy kraju, Montevideo. Wytwarza się tu wina z najwyższej półki, o klasie światowej.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do czerwonych mięs, doskonałe do jagnięciny, makaronów i miękkich serów. Najlepsze podawane w temperaturze 16-18°C.