Nasze wybrane wina
Listopad 2019

Pinot Noir Blanc de Noir Virgo,
Węgry

Ikona typu subskrypcji
Orzeźwiające białe i rosé

Wina białe przeważnie produkowane są z gron o jasnej skórce, stąd sięgając po butelkę będziemy zaskoczeni, że do produkcji wykorzystano czerwony szczep Pinot Noir. Podczas winifikacji dojrzewało ono 3 miesiące w beczce na osadzie z drożdży, stąd wyraźnie wyczuwalne akcenty waniliowe i maślane, zazwyczaj charakterystyczne dla francuskiego Chardonnay. Wysoka kwasowość jest dobrze zbalansowana przez pozostały do fermentacji cukier. W winie znajdziemy sporo ciekawych nut owocowych, takich jak brzoskwinia i truskawka, przechodząca w poziomkę w miarę ogrzewania wina.

Opis regionu i producenta

Węgierskie winiarstwo jest ściśle związane z Polską. Już w średniowieczu Sandomierz oraz Biecz pośredniczyły w handlu węgierskimi winami, które dojrzewały w krakowskich piwnicach, a następnie trafiały na stoły w Europie Północnej i Zachodniej. Węgry są najbardziej znane z białego, słodkiego wina Tokaj, jednego z najlepszych w tej klasie. Ze względu na kontynentalny klimat tokajskiego regionu, tu właśnie znajdują najlepsze warunki do upraw szczepów takich jak Pinot Noir, Muskat, Furmint czy mniej znany Hárslevelu.

Winnica Bencze jest dumą winemakera, Istvána Bencze, który prowadzi biodynamiczną uprawę swoich winogron w Szent György-Hegy – wulkanie na północ od jeziora Balaton. Winnica stawia na naturalność uprawiania winorośli, a proces produkcji wina odbywa się z wykorzystaniem naturalnych drożdży, spontanicznej fermentacji i minimalnego siarkowania.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Pinot noir

Producent

Bencze

Kraj

Węgry

Region

Badacsonyi

Rocznik

2014

Uprawa

Zrównoważone rolnictwo

Zawartość alkoholu

12%

Beczka

3 miesiące na osadzie w beczkach

Parowanie z jedzeniem

Krewetki, białe makarony, ryba, zupy na bazie śmietany, dania z sosami na bazie śmietany, doskonały partner do wszystkich rodzajów grzybów, Z mięs: kurczak, kotlety wieprzowe. Wino przedstawi się najlepiej w temperaturze 6-10 stopni.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Kolor herbaciany, nieco przypominające wino pomarańczowe. Konsystencja bardziej gęsta i oleista niż przeciętne wino białe.
Ikona nosa
W zapachu przebija się dojrzałe jabłko, kompot truskawkowy, karmel, tytoń i suszoną skórkę pomarańczy.
Ikona ust
W ustach wyczuwalna gruszka, brzoskwinia, trochę szarlotki, miodu, konfitury z pigwowca, curry, w posmaku odrobinę nut mandarynkowych. Wino jest kwasowe, lekko taniczne, lecz nie męczące.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots