Laderas Tempranillo,
Recenzja Sommeliera
Badiola Tempranillo de Laderas Rioja wykazuje doskonałą równowagę między świeżą naturalną kwasowością, koncentracją owoców i jędrnymi, ale drobnoziarnistymi taninami. Czyste i precyzyjne aromaty wiśni i czerwonych jagód przeplatają się z ziołowymi nutami tymianku. „Laderas” oznacza zbocze wzgórza, a nazwa tego wina pochodzi od winnic na zboczach wzgórz, na których uprawiane są winogrona. Owoce są starannie wyselekcjonowane z ponad 300 działek, które znajdują się na zboczach Sierra Cantabria, w Rioja Alavesa. Średnia powierzchnia działki to zaledwie 0,3 hektara, a średni wiek winnicy to około 50 lat. Owoce zbierane są ręcznie w 15-kilogramowych skrzynkach, aby zachować jakość. Jedna trzecia wina była leżakowana w 225 litrowych i 300 litrowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego drugiego i trzeciego użycia przez pięć miesięcy. Najlepiej degustować w temperaturze ok. 16°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie pasuje do pieczeni, białego mięsa, iberyjskiej szynki, serów owczych oraz risotto.