Pradorey Blanco,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
PradoRey Blanco to wino oparte o szczep Verdejo. W aromacie dominują nuty owoców pestkowych, można wyczuć brzoskwinię, dojrzałą morelę. Ponadto, wyczuwalna jest również gruszka, niuanse waniliowe oraz grzanka, świeżo posmarowana masłem. Aromaty wanilii oraz grzanki wynikają z dojrzewania wina w beczce. Dzięki temu w ustach możemy wyczuć kremową strukturę wina, które oblepia podniebienie i długo utrzymuje się na palecie. W smaku również dominują białe owoce pestkowe. Kwasowość, dzięki użyciu beczki, została wygładzona. Wino dosyć długie, finisz mocno owocowy. Wino podawać cieplejsze, niż zazwyczaj pije się wina białe. Najlepsza temperatura, dla uwydatnienia pełni aromatów to około 12°C.
Opis regionu i producenta
Ribera del Duero jest to region leżący w Kastylii, w którym niezwykłą wagę przywiązuje się do starych winnic. Dawniej winorośl sadzono tu w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, na glebach mało urodzajnych. Winorośl poszukując pożywienia zakorzeniła się bardzo głęboko odnajdując kwarc, płyty wapienne i glinę. Taka historia oraz podłoże pozwalają uzyskać wina o niezwykłej intensywności aromatów, aczkolwiek potencjał win z RIbery del Duero został odkryty dopiero w latach 80-tych. O dziwo do tego czasu działały tam głównie spółdzielnie z masowa produkcją wina. Dobry drenaż gleb pozwala na produkcję win niezwykle intensywnych, stąd większość produkcji to wina czerwone, ze szczególnym upodobaniem szczepu tempranillo.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Ryby w śmietanowych sosach, sery typu camembert.