Planeta La Segreta,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Planeta La Segreta z Sycylii to kupaż aż czterech odmian. W kolorze mamy wino o kolorze jasnożółtym z delikatnym zielonkawym refleksem. W aromacie wino jest bardzo złożone. Czuć, że mamy do czynienia z winem wieloszczepowym. Wyczuwalne są cytrusy, jak również owoce tropikalne, odrobina ziół, mięty. Wino z czasem doskonale się otwiera, wraz ze wzrostem temperatury oraz dopływem tlenu. W ustach jest zaskakująco żywe, świeże, z pięknym owocem i ładną kwasowością. Długie, owocowe, kompleksowe. Warto je mocno schłodzić i wyjąć z lodówki na 20 minut przed serwisem, żeby złapało lekko temperaturę. Wino doskonale sprawdzi się w trakcie obiadu. Plastyczność wina, z racji na kupaż daje nam wiele możliwości do jedzenia. Pieczony kurczak, arancini czy dojrzewający owczy ser byłyby doskonałymi partnerami do jedzenia dla tego wina. Do picia już, ale warto dać mu rok czy dwa w piwnicy.
Opis regionu i producenta
Sycylia - największa wyspa położona na morzu śródziemnym, oferuje przepiękne widoki, wspaniałą kuchnię oraz przepyszne wina. Klimat śródziemnomorski, wielowiekowa tradycja upraw i wiedza tamtejszych winogrodników gwarantuje umiejętne i harmonijne prowadzenie winorośli oraz produkcję win najwyższej klasy. Wyspa była niegdyś znana z produkcji słodkich Muscatów, później wzmacnianego wina Marsala, a obecnie koncentruje się na wytrawnych winach regionalnych produkowanych pod tytułem IGT Terre Siciliane.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pieczony drób, smażone ryby, dojrzały owczy ser.