Portas Do Oriente Reserva Tejo,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Portas do Oriente to świetny przykład czerwonego, eleganckiego wina z regionu Tejo. O bardzo intensywnej, rubinowej barwie, bez wyraźnych refleksów. W nosie czuć dużo aromatów ciemnych owoców leśnych, głównie są to jagody oraz jeżyny. Wyczuwalne również, po krótkim napowietrzeniu, aromaty słodkich przypraw, takich jak cynamon czy wanilia. Pojawiają się także subtelne nuty balsamiczne. W ustach wino jest pełne, dobrze zbudowane, ale jednak gładkie. Wyczuwalny jest tutaj gorący klimat regionu Tejo. Tanina jest bardzo dojrzała i nie nazbyt agresywna. Doskonale wkomponowany alkohol i elegancka kwasowość. Wino wymaga subtelnego schłodzenia, a także napowietrzenia w karafce, około 30 minut przed podaniem. Warto postawić na to wino przy okazji kolacji, która będzie oparta o dania mięsne. Wino dobre do picia już, ale warto dać mu 2-3 lata do pełnej dojrzałości.
Opis regionu i producenta
Regiony winiarskie regionu leżą nad rzeką Tejo, najdłuższą na Półwyspie Iberyjskim. Żyzne gleby aluwialne od dawna dostarczały miejscowej ludności rekordowych plonów owoców i warzyw, a wino również korzysta z bogactwa rzeki – nie tylko w Portugalii, ale także w środkowej Hiszpanii. Winorośl posadzona na niżej położonych terenach w pobliżu Tejo cieszy się naturalnym nawadnianiem, co może prowadzić do nadmiernych plonów. W związku z tym region zajmuje drugie miejsce pod względem całkowitej rocznej produkcji wina: duży procent tej produkcji wytwarzają spółdzielnie, a nie pojedyncze gospodarstwa.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Udziec z sarny z melasą winogronową i figami, jak również moussaka z czerwoną fasolą.