Papale Primitivo Di Manduria,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Varvaglione Papale Primitivo di Manduria to szczególne wino o głęboko rubinowej barwie z ciemnymi refleksami, które doskonale oddają jego złożony charakter. Bukiet tego wina jest niezwykle aromatyczny, wypełniony dojrzałymi owocami jak czereśnie, śliwki, jeżyny i jagody. Korzenno-karmelowe nuty dodają mu wyjątkowej głębi. Degustując to wino, doświadczamy aksamitnej tekstury, bogatej gamy smaków i długiego, satysfakcjonującego finiszu. Wino ma bogatą historię sięgającą XVIII wieku, kiedy winnica otrzymała prawo używania nazwy "papale", czyli "papieskie", zaszczytnego tytułu wynikającego z dostarczania win do watykańskich piwnic. Papale Primitivo di Manduria idealnie komponuje się z wyrazistymi daniami, takimi jak czerwone mięso, potrawy z grzybów, intensywne sery czy cięższe włoskie potrawy typu lasagne.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.
