Gassac Pinot Noir,
Francja
Recenzja Sommeliera
Pinot Noir z winnicy Moulin de Gassac to elegancka interpretacja tej klasycznej odmiany winorośli. Kolor tego wina to przepiękny jasnoczerwony, z subtelnie migocącymi odcieniami ceglanymi, co od razu przyciąga wzrok. W nosie prezentuje się złożoność aromatyczna – dominują nuty dojrzałych czerwonych owoców, wśród których królują truskawka i wiśnia. Te owocowe nuty są doskonale zrównoważone przez wyraźne akcenty kawy, co dodaje winu nieco ziemistości i głębi. Degustując, na podniebieniu ujawnia się lekkość i świeżość tego wina. Łagodne taniny czynią je smukłym i delikatnym, idealnym do picia zarówno solo, jak i jako kompana do potraw. To kwintesencja elegancji w kieliszku, łącząca w sobie tradycję i nowoczesność.
Opis regionu i producenta
Langwedocja zlokalizowana jest na południu Francji i charakteryzuje się najgorętszym klimatem w porównaniu do reszty kraju. Corbières należy do czołówki apelacji winiarskich regionu i oferuje wina, które wyróżniają się wysokim stosunkiem jakości do ceny. Zróżnicowane gleby (płytkie i kamieniste na zboczach wzgórz, głębsze i piaszczyste na równinach) dają szeroki wachlarz stylów, w jakich winiarze mogą tworzyć swoje wina. Wina z południa potrafią być pełne, niezwykle owocowe i z dużym potencjałem do starzenia.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania mięsne, makarony a także ryby takie jak pstrąg, tuńczyk.