I Balzi Barbera Passito,
Włochy
Recenzja Sommeliera
I Balzi Barbera Passito prezentuje się w szkle z intensywnym, rubinowym kolorem, który pięknie mieni się przy świetle, przypominając kolor świeżo zerwanych wiśni. Wino rozpoczyna swój aromatyczny koncert od bukietu pełnego dojrzałych leśnych owoców. Nuty fiołków mieszają się z wyraźną wanilią, a słodkie przyprawy dopełniają kompozycję, dodając jej złożoności i głębi. Na podniebieniu I Balzi Barbera Passito jest niczym aksamit. Jego smak owocowej słodyczy, podkreślonej smakami wiśni i porzeczki, tworzy harmonijną całość. Wino jest odpowiednio zrównoważone, a długi, delikatnie pikantny finisz dodaje mu elegancji i wyrafinowania.
Opis regionu i producenta
Piemont to obok Toskanii najbardziej rozchwytywany przez miłośników wina włoski kierunek. Malowniczy, górzysty teren położony w północno-zachodnich Włoszech u podnóża Alp jest domem dla największej liczby apelacji DOCG (najwyższa kategoria oznaczenia pochodzenia win) we Włoszech. Wśród nich są tak znane i cenione nazwy jak Barolo, Barbaresco i Barbera d'Asti. Powstałe w tym regionie wina na bazie nebbiolo należą do czołówki win nadających się do długiego leżakowania. I chociaż region słynie z surowych, tanicznych i kwiatowych czerwonych win na bazie nebbiolo, to jego największym sukcesem w ostatnim dziesięcioleciu był słodki, biały, musujący Moscato d'Asti.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do mięs i grillowanych warzyw.