Ortega Ezquerro Vino de Tudelilla,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino Ortega Ezguerro Vino de Tudelilla produkowane metodą maceracji węglowej, popularną we francuskim regionie Beaujolais, wyróżnia się unikalnym procesem fermentacji. Winogrona, wrzucane w całości do stalowych zbiorników, fermentują indywidualnie w każdym owocu. Ta metoda jest znana z wyraźnego podkreślania owocowości oraz akcentowania aromatów czerwonych owoców. Aromatycznie, wino prezentuje się ekspresyjnie i intensywnie, z dominującymi nutami truskawek, malin, a nawet banana, które uzupełnione są o subtelne akcenty kwiatów polnych. W kieliszku ujawnia się w głębokim wiśniowym kolorze z fioletowymi refleksami, świadczącymi o jego młodości. W ustach wino oferuje bogate, dobrze zbalansowane i pełne smaki. Pierwszy łyk zapewnia przyjemne doznania, prowadząc do długiego i mięsistego finiszu.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do czerwonych mięs, dziczyzny, potrawek, grzybów i dojrzałych serów.