A Sei Mani Lifili Negroamaro,
Włochy
Recenzja Sommeliera
A Sei Mani Lifili Negroamaro Salento IGP, to czerwone wino pochodzące z regionu Apulia w południowych Włoszech, znane z intensywnych i trwałych nut owocowych oraz ziemistych. Wino to wyróżnia się głębokim, purpurowo-czerwonym kolorem z fioletowo-czarnymi refleksjami. Aromat jest intensywny i trwały, z akcentami czarnej porzeczki, dzikich owoców, przypraw i nut tymianku, co dodaje mu wyjątkowego charakteru. Wino jest pełne, miękkie i zrównoważone, z długim i smakowitym finiszem. Dzięki starzeniu w stalowych zbiornikach i małych drewnianych beczkach, wino zachowuje charakterystyczną dla odmiany Negroamaro strukturę, z akcentami czarnej wiśni, jeżyny, śliwki i nut leśnej gleby. W procesie winifikacji skupiono się na jednej odmianie winogron, czyli Negroamaro, które rosną na glebach gliniasto-wapiennych regionu Apulia. Podawać w temp. 16-18 stopni.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Jest idealnym towarzyszem pikantnego curry z jagnięciną, zapiekanki z cielęciny i cebuli czy penne z rukolą.