Cabeça de Toiro Tejo Reserva Tinto,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Cabeca de Toiro Tejo Reserva Tinto to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 34% Syrah, 33% Castelao oraz 33% Touriga Nacional uprawianych w regionie Tejo. Posiada głęboką, rubinową barwę z granatowymi refleksami. Wino otwiera się przyjemnym bukietem aromatów z nutami czarnych i czerwonych owoców, takich jak jeżyny, porzeczki, wiśnie i śliwki. Pełne i bogate w ustach, z dobrze zintegrowanymi taninami i przyjemną kwasowością. Aromaty z nosa powtarzają się na podniebieniu, z dodatkowymi nutami skóry, dymu i czekolady. Wino jest wytrawne i długie, z trwałym finiszem. Podawać w temperaturze pokojowej (18 stopni).
Opis regionu i producenta
Regiony winiarskie regionu leżą nad rzeką Tejo, najdłuższą na Półwyspie Iberyjskim. Żyzne gleby aluwialne od dawna dostarczały miejscowej ludności rekordowych plonów owoców i warzyw, a wino również korzysta z bogactwa rzeki – nie tylko w Portugalii, ale także w środkowej Hiszpanii. Winorośl posadzona na niżej położonych terenach w pobliżu Tejo cieszy się naturalnym nawadnianiem, co może prowadzić do nadmiernych plonów. W związku z tym region zajmuje drugie miejsce pod względem całkowitej rocznej produkcji wina: duży procent tej produkcji wytwarzają spółdzielnie, a nie pojedyncze gospodarstwa.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do dań z dziczyzną, do czerwonych mięs z miękkimi i aromatycznymi przyprawami.