Viberti Dolbà Dolba Langhe D.O.C.,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Viberti Giovanni Langhe Dolba przyciąga wzrok intensywną, rubinową barwą, zapowiadając bogate doznania smakowe. W nosie świeży i intensywny aromat dojrzałych owoców, w tym suszonej wiśni i śliwki. Ta kombinacja tworzy niezwykle przystępny i zachęcający profil zapachowy. Smak wina jest doskonale zrównoważony, bazujący na solidnej strukturze, gdzie alkohol i kwasowość harmonijnie współgrają. Posiada korzenne tło, delikatne taniny i wyraźny, ale miękki smak. Na podniebieniu dominują nuty wiśni, maliny i dżemu poziomkowego, zakończone pikantną lukrecją. Wino jest miękkie i lżejsze niż typowe w tej kategorii, co czyni je łatwym do picia i przystępnym. Wino dojrzewało przez 12 miesięcy w dużych drewnianych beczkach, co nadało mu subtelną głębię i elegancję. Langhe Dolba to mieszanka 60% Barbera i 40% Dolcetto, łącząca świeżość Barbery z rustykalną taniną Dolcetto.
Opis regionu i producenta
Piemont to obok Toskanii najbardziej rozchwytywany przez miłośników wina włoski kierunek. Malowniczy, górzysty teren położony w północno-zachodnich Włoszech u podnóża Alp jest domem dla największej liczby apelacji DOCG (najwyższa kategoria oznaczenia pochodzenia win) we Włoszech. Wśród nich są tak znane i cenione nazwy jak Barolo, Barbaresco i Barbera d'Asti. Powstałe w tym regionie wina na bazie nebbiolo należą do czołówki win nadających się do długiego leżakowania. I chociaż region słynie z surowych, tanicznych i kwiatowych czerwonych win na bazie nebbiolo, to jego największym sukcesem w ostatnim dziesięcioleciu był słodki, biały, musujący Moscato d'Asti.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Szczególnie polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, fondue, risotto. Wino powinno „pooddychać”, żeby oddać wszelkie swoje dobra.