Bodega Lagarde Teia Malbec,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Wino zachwyca intensywnie czerwonym kolorem z delikatnym, niebieskawym refleksem. W nosie dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców, które są ożywione subtelnym, mentolowym tłem. Na podniebieniu ten Malbec od razu uderza wyraźną owocowością, a dodatek Petit Verdot wzbogaca strukturę wina, nadając mu miękkości i aksamitności. Jest soczyste, harmonijne, o gładkiej teksturze, co sprawia, że picie tego wina to prawdziwa przyjemność. Winogrona są zbierane ręcznie w winnicy położonej na wysokości 980 m n.p.m. Po delikatnym tłoczeniu i fermentacji w niskich temperaturach, wino dojrzewa na osadzie w stalowych kadziach, bez kontaktu z beczką, co podkreśla jego świeżość i owocowy charakter. Idealnie komponuje się z sezonowaną wołowiną, burgerami, choripanem, jak również z innymi potrawami, takimi jak pasta z grzybami czy zapiekankami.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sezonowana wołowina, burger, choripan, pasta z grzybami czy zapiekanki.