Follador Prosecco Treviso DOC Extra Dry Farder,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino o jasnosłomkowej barwie, która od razu przyciąga uwagę swoją elegancją. Drobne, trwałe bąbelki i delikatna piana dodają mu lekkości i wytworności. Bukiet zachwyca czystością nut owocowych i kwiatowych, wśród których dominuje aromat soczystego zielonego jabłka, wzbogacony subtelnymi akcentami kwiatów akacji i jaśminu. Na podniebieniu wino jest wyjątkowo świeże, dobrze zbudowane, z harmonijną strukturą i przyjemnie długim finiszem. Jego rześkość i delikatna owocowość czynią je idealnym wyborem zarówno do delektowania się samodzielnie, jak i jako aperitif. Dzięki starannej metodzie produkcji, w tym kriomaceracji Gianfranco Follador® oraz wtórnej fermentacji metodą Charmata w kontrolowanej temperaturze, wino zachowuje czystość smaku i wyjątkową równowagę.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonale sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji jako harmonijny dodatek do lekkich, delikatnych dań takich jak śledź w śmietanie, sałatka jarzynowa czy pierogi z kapustą i grzybami.