Vitaran Crianza Rioja,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino o głębokim czerwonym kolorze z subtelnymi refleksami fioletu, które zapowiadają jego młodzieńczy i żywy charakter. W aromatach dominują dojrzałe jeżyny i śliwki, przeplatane eleganckimi nutami wanilii i cynamonu, które dodają mu wyrafinowania. Na podniebieniu wino jest ciepłe, krągłe i dobrze zbalansowane. Miękkie, aksamitne taniny nadają mu przyjemnej struktury, a lekko pikantny finisz, z wyraźnym echem przypraw korzennych, pozostaje na długo w pamięci. Wino warto otworzyć 30 minut przed podaniem, serwować w temperaturze pokojowej (16-18 stopni). Wino świetnie sprawdzi się na świątecznym stole w towarzystwie dań takich jak pieczeń wołowa z sosem śliwkowym lub grzybowym, schab faszerowany, bigos czy zrazy wołowe.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pieczeń wołowa z sosem śliwkowym lub grzybowym, schab faszerowany, bigos oraz zrazy wołowe.