Negroamaro Masseria Altemura,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Masseria Altemura Negroamaro to wino o głębokiej, rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Emanuje aromatami dojrzałych, ciemnych owoców, takich jak śliwki, jeżyny i czarne wiśnie, uzupełnionymi nutami lukrecji i przypraw. Na podniebieniu jest pełne, aksamitne i dobrze zbudowane, z harmonijną strukturą i długim finiszem. Doskonale zrównoważone, idealne do dań mięsnych, serów i grillowanych warzyw. Negroamaro idealnie sprawdzi się w chłodny wieczór, wypełniając aromatem pomieszczenie i rozgrzewając organizm od środka. To wino, któremu warto poświęcić chwilę uwagi, pozwalając mu "pooddychać" w kieliszku i odkryć wszystkie jego niuanse.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do dań mięsnych, serów i grillowanych warzyw.