Luty 2025

Pajaru Primitivo Solu IGT Biologico,
Włochy

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Primitivo Solu z winnicy Pajaru cechuje się rubinowym kolorem z wyraźnym połyskiem. Paleta ciemnych owoców (czereśnia maraska, renkloda, jeżyna) grają pierwsze skrzypce. Ale nie brak tu również w drugim szeregu egzotycznych przypraw, nieco anyżu, a nawet cynamonu. Zdumiewająco świeże jak na primitivo, choć kwasowość nie jest wysoka, to wino jest bardzo pijalne czym na pewno zyska wielu wielbicieli. Wino podawać w temperaturze pokojowej 16-18 stopni, warto otworzyć około 30 minut przed podaniem, żeby wino mogło pooddychać. Podawać do grillownego mięsa, szczególnie w słodkawych marynatach, dobrze wesprze dania z pomidorową naturą, jak pizza czy sos Bolognese.

68zł
Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Primitivo

Producent

Pajaru

Kraj

Włochy

Region

Puglia

Rocznik

Uprawa

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

Francuska beczka

Parowanie z jedzeniem

Smakuje z grillowanym mięsem, szczególnie w słodkawych marynatach, dobrze wesprze dania z pomidorową naturą, jak pizza czy sos Bolognese.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Kolor jest rubinowy z wyraźnym połyskiem.
Ikona nosa
Bogaty i intensywny bukiet z nutami dojrzałych owoców, takich jak czarne porzeczki, śliwki i wiśnie, wzbogacony o delikatne akcenty przypraw, czekolady i wanilii.
Ikona ust
Wyczuwalne są nuty ciemnych owoców, cynamonu oraz delikatny, lekko korzenny posmak. Taniny są miękkie i przyjemne, co podkreśla harmonię wina.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots