Pajaru Primitivo Solu IGT Biologico,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Primitivo Solu z winnicy Pajaru cechuje się rubinowym kolorem z wyraźnym połyskiem. Paleta ciemnych owoców (czereśnia maraska, renkloda, jeżyna) grają pierwsze skrzypce. Ale nie brak tu również w drugim szeregu egzotycznych przypraw, nieco anyżu, a nawet cynamonu. Zdumiewająco świeże jak na primitivo, choć kwasowość nie jest wysoka, to wino jest bardzo pijalne czym na pewno zyska wielu wielbicieli. Wino podawać w temperaturze pokojowej 16-18 stopni, warto otworzyć około 30 minut przed podaniem, żeby wino mogło pooddychać. Podawać do grillownego mięsa, szczególnie w słodkawych marynatach, dobrze wesprze dania z pomidorową naturą, jak pizza czy sos Bolognese.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Smakuje z grillowanym mięsem, szczególnie w słodkawych marynatach, dobrze wesprze dania z pomidorową naturą, jak pizza czy sos Bolognese.