Vina Garces Silva Boya Pinot Noir,
Recenzja Sommeliera
Viña Garcés Silva Boya Pinot Noir zachwyca w kieliszku typową dla tego szlachetnego szczepu, świetlistą, transparentną rubinową barwą z delikatnymi fioletowymi refleksami, która zapowiada elegancję i finezję. Nos jest złożony i niezwykle uwodzicielski, oferując bogaty bukiet świeżych czerwonych owoców – dominują dojrzałe wiśnie, soczyste maliny i poziomki. Towarzyszą im intrygujące nuty drugiego planu: leśnego runa, wilgotnej ziemi, subtelnych dzikich ziół oraz delikatny, korzenny akcent (goździk, cynamon). Wyczuwalna jest także charakterystyczna dla Leyda Valley, lekko słonawa mineralność, będąca echem bliskości Pacyfiku. Na podniebieniu wino prezentuje średnią budowę, jest niezwykle gładkie, z jedwabistą teksturą. Smaki czerwonych owoców są żywe i czyste, harmonijnie zintegrowane z orzeźwiającą, dobrze zaznaczoną kwasowością, która nadaje winu energię i strukturę. Taniny są delikatne, miękkie i drobnoziarniste, a ewentualne użycie beczki jest bardzo subtelne, wspierając owocowy charakter wina. Finisz jest długi, elegancki i złożony, z utrzymującym się posmakiem owoców i delikatną, ziemisto-korzenną nutą. To znakomity przykład chłodnoklimatycznego, pełnego finezji chilijskiego Pinot Noir.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pieczona kaczka, grillowany łosoś, czy dania na bazie grzybów (np. risotto). Spróbuj go również z delikatniejszą wieprzowiną, pieczonym kurczakiem lub deską niezbyt intensywnych serów.