Piemonte Rosso San Silvestro,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Piemonte Rosso od San Silvestro w kieliszku prezentuje żywą, rubinową czerwień z fioletowymi refleksami, typową dla młodych win z Piemontu. Nos jest świeży i przyjemnie owocowy, z dominującymi aromatami dojrzałych wiśni, śliwek oraz leśnych jagód, co często wskazuje na obecność Barbera w kupażu. W tle pojawiają się delikatne nuty fiołków, lukrecji i być może odrobina ziemistych akcentów, które dodają subtelnej złożoności i zdradzają mieszankę lokalnych piemonckich odmian. Na podniebieniu wino jest wytrawne, o średniej budowie ciała, z wyraźnie zaznaczoną, soczystą kwasowością, która nadaje mu rześkości i jest znakiem rozpoznawczym win z tego regionu. Smaki czerwonych owoców, zwłaszcza wiśni, powracają, wsparte przez miękkie, dobrze zintegrowane taniny, czyniąc wino harmonijnym i niezwykle łatwym do picia. Finisz jest czysty, owocowy, średniej długości, z przyjemnym, lekko wiśniowym posmakiem. To wszechstronne, dobrze zrobione wino codzienne, świetnie oddające ducha i charakter Piemontu.
Opis regionu i producenta
Piemont to obok Toskanii najbardziej rozchwytywany przez miłośników wina włoski kierunek. Malowniczy, górzysty teren położony w północno-zachodnich Włoszech u podnóża Alp jest domem dla największej liczby apelacji DOCG (najwyższa kategoria oznaczenia pochodzenia win) we Włoszech. Wśród nich są tak znane i cenione nazwy jak Barolo, Barbaresco i Barbera d'Asti. Powstałe w tym regionie wina na bazie nebbiolo należą do czołówki win nadających się do długiego leżakowania. I chociaż region słynie z surowych, tanicznych i kwiatowych czerwonych win na bazie nebbiolo, to jego największym sukcesem w ostatnim dziesięcioleciu był słodki, biały, musujący Moscato d'Asti.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Klasyczne dania kuchni włoskiej, takie jak makarony z sosami mięsnymi lub pomidorowymi (np. ragù) oraz różnego rodzaju pizzy.