Feudi Salentini Susumaniello Salento Rosso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino z Apulii, stworzone z autochtonicznego szczepu Susumaniello. Ten rdzennie włoski szczep nadaje winu wyjątkowej głębi oraz nieco rustykalnej, acz ujmującej elegancji. Prezentuje głęboką, rubinową barwę. W nosie dominują dojrzałe czerwone i ciemne owoce – takie jak wiśnie, śliwki i jeżyny – z intrygującymi nutami przypraw korzennych, a czasem subtelnym akcentem czekolady i dębu. Na podniebieniu jest pełne, o aksamitnych, dobrze zintegrowanych taninach i intensywnym owocowym smaku, który harmonijnie współgra z delikatną pikantnością. Posiada solidną strukturę i długi, przyjemny finisz, pozostawiający wrażenie ciepła i owocowej pełni. Całość tworzy złożoną kompozycję, która doskonale oddaje bogactwo i słoneczny charakter południowych Włoch. Doskonałe do dań mięsnych i kuchni apulijskiej.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe do dań mięsnych oraz kuchnii apulijskiej.