Montepulciano d’Abruzzo DOC Vulgaris,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Idy marcowe. Dni, kiedy wiosna zastępuje zimę, a powietrze wypełniają intensywne aromaty kwiatów, miłości i szczęścia. To inspiracja, która pchnęła przodka rodziny Vincenzo do założenia winnicy w sercu Abruzji ponad 100 lat temu. Właśnie tutaj powstaje wino o dojrzałych aromatach wiśni, czereśni oraz czarnych winogron. W ustach jest bardzo gładkie, średnio zbudowane, z naturalną owocową słodyczą i ledwie muśnięte taninami. Dojrzałe, ale z młodzieńczą energią. To klasyczne Montepulciano d'Abruzzo, które doskonale oddaje charakter regionu, oferując jednocześnie przyjemną pijalność i wszechstronność. Wino jest wegańskie i pochodzi ze zrównoważonej uprawy, co podkreśla szacunek dla natury i tradycji.
Opis regionu i producenta
Abruzja znajduje się w centralnej części Włoch, na wschodnim wybrzeżu, od zachodu graniczy z Lacjum, od północy z Marche, od południa z Molise. Mieszkańcy tego górzystego regionu, leżącego nad Morzem Adriatyckim słyną z zamiłowania do obfitych posiłków. Najlepszym świadectwem tego niepohamowania w jedzeniu była la panarda - posiłek, składający się z 30 do 40 potraw, spożywany podczas całego dnia, swego rodzaju ekstrawagancja, która obecnie wyszła już z mody. Obecnie potrawy abruzyjskie są wyraziste, często pikantne, ale rzadko skomplikowane. Region, w którym pogoda dopisuje niemalże cały rok, naprawdę ciepłe miesiące letnie, ale łagodna jesień oraz zima.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pozwól oczarować się Montepulciano w towarzystwie pizzy, spagetti z pomidorowym sosem, lasagne lub innych dań włoskiej kuchni.