Pure Est Monastrell Organic,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
“Pure Est” czyli czysty - w tym przypadku odnosi się do ekologicznej uprawy winorośli w słynnym regionie Walencja. Klimat śródziemnomorski kształtuje wina niezwykle przyjemne, pełne i owocowe. Nos przywodzi na myśl konfiturę z ciemnych owoców, czarną morwę i dojrzałe czereśnie. Charakterystyczny dla odmiany aromat dymu i kakao. Na podniebieniu łagodne i kremowe z dojrzałymi taninami i długim finiszem. To wino którego intensywność wciąga i hipnotyzuje, ale jednocześnie nie przytłacza, zachęca do kolejnego łyku. Warto je delikatnie schłodzić do temperatury ok 18 stopni by cieszyć się w pełni równowagą i delikatnością pierwszego nosa, czyli aromatami które możemy poczuć przed pierwszym zakręceniem kieliszkiem.
Opis regionu i producenta
Walencja jest prowincją położoną w centrum słonecznego wschodniego wybrzeża Hiszpanii. Znana z pomarańczy i paelli, utrzymuje się głównie dzięki rolnictwu i turystyce. Najlepsze wina regionu powstają na obszarach położonych nieco dalej od wybrzeża, gdzie klimat z gorącego, śródziemnomorskiego przekształca się w kontynentalny. Winnice często położone są na wysokościach 600-900 m n.p.m, aby zapewnić niższe temperatury i większe różnice dzień-noc wpływające na równomierne i długotrwałe dojrzewanie gron. Najbardziej popularnymi w regionie szczepami są bobal, monastrell, syrah, alicante bouschet (szczepy czerwone) oraz macabeo, moscatel, chardonnay, meresquera (szczepy białe).

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetną okazją do degustacji będzie grill na świeżym powietrzu. A może masz ochotę spróbować Monastrella z burgerem? To działa!