Wrzesień 2025

Piemonte D.O.C. Barbera Passito Appassimento,

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Metoda „Appassimento” ma kluczowy wpływ na styl, w którym wykonano to wino. Polega ona na zebraniu ekstremalnie dojrzałych gron i poddaniu ich suszeniu na słońcu aby skoncentrować kolor i aromat. Fermentacja i maceracja na skórkach z codziennym "pumping-over", czyli przepompowywaniem wina w celu mieszania moszczu, wpływa na wydobycie jeszcze większej ilości aromatów. Barbera to drugi najbardziej znany szczep z Piemontu zaraz po Nebbiolo. Cechuje go łagodna tanina co sprawia, że powstałe wina są niezwykle pijalne i nie wymagają długiego okresu dojrzewania w butelce. W nosie poczujesz dojrzałe jeżyny, wiśnie i czereśnie, suszone zioła, lukrecję i odrobinę pieprzu. W ustach wytrawne z przyjemną kwasowością, średnim ciałem. Intensywnie owocowe. Aksamitne taniny i trwały smak.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Producent

Kraj

Region

Rocznik

Uprawa

Zawartość alkoholu

Brak informacji

Beczka

Parowanie z jedzeniem

Kierując się znaną zasadą: "to, co rośnie razem, dobrze się komponuje" spróbuj Barbery z pizzą lub makaronem z pastą truflową. A jeżeli masz ochotę na polską kuchnię to idealnym wyborem będzie comber z jelenia lub pieczeń nadziewana wędzoną śliwką.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Głęboka rubinowa barwa.
Ikona nosa
W nosie dojrzałe jeżyny, wiśnie i czereśnie, suszone zioła, lukrecja i odrobina pieprzu.
Ikona ust
W ustach wytrawne z przyjemną kwasowością, intensywnie owocowe. Aksamitne taniny i trwały smak.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots