Villa Blanche Marselan IGP Pays d'Oc,
Francja
Recenzja Sommeliera
Marselan to nowa odmiana winorośli uzyskana ze skrzyżowania Cabernet-Sauvignon i Grenache. Francuski Narodowy Instytut Badań Agronomicznych (INRA) uzyskał ją i opatentował w 1961 roku. Jest mocna, aromatyczna i ma bardzo ciekawą strukturę, charakteryzującą się miękkimi taninami bez goryczki, co pozwala jej na długie dojrzewanie. Intensywne, lecz jednocześnie eleganckie i zbalansowane wino. Piękny, głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty przywodzą na myśl małe ciemne owoce takie jak czarna porzeczka czy jagoda. Po chwili poczujemy czekoladę, korzenne przyprawy, suszoną szałwię i czarny pieprz. W ustach gładkie, lecz wyraziste, z akcentami mokki, czerwonych owoców i delikatną pikantnością na finiszu. Umiarkowane beczkowanie wina (1/5 wina) dodaje struktury i pozostawia także ślad wanilii.
Opis regionu i producenta
Langwedocja zlokalizowana jest na południu Francji i charakteryzuje się najgorętszym klimatem w porównaniu do reszty kraju. Corbières należy do czołówki apelacji winiarskich regionu i oferuje wina, które wyróżniają się wysokim stosunkiem jakości do ceny. Zróżnicowane gleby (płytkie i kamieniste na zboczach wzgórz, głębsze i piaszczyste na równinach) dają szeroki wachlarz stylów, w jakich winiarze mogą tworzyć swoje wina. Wina z południa potrafią być pełne, niezwykle owocowe i z dużym potencjałem do starzenia.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Gdy mamy do czynienia z aromatycznym i intensywnym winem najlepiej połączyć je z długo duszonym gulaszem lub aromatycznym ratatouille ze świeżymi ziołami.