Arbinus Verdicchio Classico dei Castelli di Jesi,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Apelacja winiarska Castelli di Jesi produkuje jedno z najsłynniejszych i najbardziej historycznych wytrawnych białych win ze starej odmiany winorośli Verdicchio. Historia Verdicchio sięga czasów starożytnych a pierwsze pisemne wzmianki o produkcji wina na tym obszarze pochodzą z 410 r., szczytowego momentu rozwoju Cesarstwa Rzymskiego. Termin „Verdicchio” pochodzi od słowa „Verde” i odzwierciedla zielonkawe i jasne refleksy wina, co przekłada się na „zielony” profil aromatyczny. Verdicchio charakteryzuje się przyjemnym lekko cierpkim posmakiem z nutą prażonych migdałów, aromatem białych kwiatów, dojrzałych owoców pestkowych i egzotycznych. W ustach intensywne, wytrawne z wyraźną kwasowością, pełnym ciałem i długim lekko słonym finiszem.
Opis regionu i producenta
Marche to mniej znany winiarski region we wschodniej części środkowych Włoch. Odpowiada za mniej niż 1% produkcji wina w kraju (Istat, 2019), ale można się tam doszukać naprawdę świetnych jakościowo win. “Le Marche” można przetłumaczyć jako “pogranicze”, a w obrębie tego rzadko odwiedzanego regionu istnieje prawie każdy rodzaj topografii, jaki można sobie wyobrazić. Miejscowi chwalą się, że można tu rano jeździć na nartach (Apeniny na zachodniej granicy regionu), a po południu pływać w morzu(Adriatyk na wschodniej granicy).

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Spróbuj Verdicchio z tartą z duszonym porem i beszamelem, z ubijaną ricottą albo po prostu w towarzystwie zielonych oliwek.